Valvakan – 15 oktober 2023

Den 15 oktober har alla barn rösträtt, JCI Mariehamn r.f. är tillbaka med konceptet Barnens Val. Föreningen ordnar också den traditionsenliga valvakan på Alandica. 

När ålänningarna går till vallokalerna den 15 oktober kommer det också att finnas ett val där alla barn har rösträtt. Kandidaterna som är uppställda i Barnens val 2023 heter Nalle Björn, Fisken Fena, Räven Foxard, Rådjuret Bambi, Örnen Håwkan och Ekorren Elis.

Det är JCI Mariehamn som står bakom Barnens Val som ordnas för andra gången på Åland. Det var uppskattat vid förra valet 2019 och därför vill föreningen ordna det igen. 

– Vi har tagit fram nya kandidater till valet 2023. Vi har också gjort valurnor, affischer och röstsedlar har delats ut till de kommuner som vill arrangera Barnens val på valdagen, säger projektledaren Alexandra Sandberg från JCI.

De kommuner som deltar behöver endast ställa fram materialet som det fått av JCI på förhand. Ifyllda röstsedlar postas eller hämtas sedan upp av föreningen som räknar rösterna efter valet.

– Barnens val kan i längden ge föräldrarna och barnen viktiga ämnen att prata om. Som rösträtt och vem det är som bestämmer om viktiga saker på Åland och varför det är så? Barnen är vår framtid och det är viktigt att de får känna sig delaktiga men på en nivå som passar dem, säger Sandberg. 

Valvaka på Alandica

JCI Mariehamn ordnar också den traditionsenliga valvakan på valdagen. Valvakan hålls på Alandica och inbjudan har gått ut till partierna men är också öppen för allmänheten. JCI har ordnat ett program under kvällen som leds av två konferencierer, Alexandra Grahn från JCI tillsammans med Jan-Erik ”Jenki” Rask samt expertkommentatorerna Göran Djupsund och Edvard Johansson. Dörrarna till Alandica öppnas klockan 18.00 och programmet börjar vid 19.00.

– Vi hoppas på en rolig och spännande kväll tillsammans, säger projektledaren Alexandra Sandberg.

För mer information

Projektledare Alexandra Sandberg, alexandra.sandberg@jci.fi