Sommarlovsentreprenörerna

Projektledare 2015 var Rasmus Basilier. Här kan man läsa en projektledarintervju med Rasmus.

 

Projektledare från JCI Mariehamn för projektet 2014 var Madeleine Sandell. Så här såg det ut när sommarlovsentreprenörerna satt på skolbänken i juni 2014 för att lära sig mera om hur det är att driva ett eget företag.

10339636_10152174162601936_1116931275168036770_n (1)

 

Nedan skriver Anna-Lena Svenblad som var projektledare första gången detta projekt genomfördes, 2013.

 

Sommarlovsentreprenörerna på Åland

Under våren och sommaren har JCI Mariehamn drivit ett nytt kammarprojekt som samarbetspartner till Ålands Näringslivs nya koncept Sommarlovsentreprenörer. Detta projekt fokuserar på att stimulera ungdomar (15-19 år) att utveckla sina entreprenöriella egenskaper genom att låta dem driva ett eget företag som sommarjobb.

JCI Mariehamns roll i projektet har varit att genom kammarens medlemmar erbjuda expertiskunskap till sommarslovsentreprenörerna inom lämpliga områden så som försäljning, marknadsföring, redovisning, produktutveckling, kundrelationer, prissättning, företagande, juridik etc. Detta har skett både i form av föreläsningstillfällen för ungdomarna under en skolningsvecka i början av sommaren. Den andra delen i kammarprojektet har bestått av ett mentorskapsprogram där ett tiotal JCI medlemmar har fått fungera mentor åt sommarlovsentreprenörerna för att supporta och uppmuntra dem i de 12 nystartade sommar-företagen.

Skolningsveckan gav ungdomarna grunden i många ämnen som de fick nytta av under sommaren och gav dem en kickstart att skapa sin affärsplan och sin första ”elevator pitch”. En del kreativa affärsidéer lanserades, allt från företaget Smarta Smoothies, Snigelflickorna, Seglarskola för vuxna till caféverksamhet i skärgården, hälsobakning och hamnförsäljning etc. Entreprenörerna har visat framfötterna och flera av dem har fått en bra inblick i entreprenörskap och förhoppningsvis kommer vi att få se några av dem som framtida företgare på Åland i framtiden.

 

Anna-Lena Svenblad, PL 2013


Denna text publicerades även i Meriitti nr 3/2013

1 Entreprenörerna på skolbänken 2 Anna-Lena Svenblad, Frida Gargdberg 3 Mentorer