Läs det senaste inlägget i vår PRES-blogg;

vad har JCI Mariehamn gjort under januari och vad händer i februari?

Avslutar januari med februari- månads pepp

Hej på er,

Nu har JCI Mariehamn haft sitt första styrelsemöte 2021. Vi blev klara med verksamhetsplanen och budgeten. Dessutom har vi tagit beslut gällande aktiviteter, aktivitetspoängoficiella JCI skolningar, twinningworkshops, luncher och viktiga datum m.m.  

Den 23.1.deltog jag i Forssa Startmöte, som i år var en online träff via Teams. Forssa Startmöte är initialt det första evenemanget på året, där PRES har möjlighet att träffa på PRES- kollegor. Vi diskuterade året och hur det kommer att se ut under pandemitider.

En av de störra punkterna under dagens möte var A och C årsmöte i Jyväskylä, som i år kommer att ske på distans online via TEAMS.

Jyväskylä presenterade A+C årsmötet och bad om att vi presidenter diskuterar med våra styrelser samt tar ett beslut om vi godkänner deras budget förslag, som inbegriper hur mycket varje kammare betalar för online eventet. Själva summan som varje kammare skall betalas är baserat på hur många röster vi har. JCI Mariehamn har 30 medlemmar vilket ger oss 3 hela röster. Jag frågade om det kommer att finnas engelskspråkiga workshops/ material och skolningar den helgen, Jyväskylä planerar att bemöta vårt behov, de återkommer i ett senare skede.  Eftersom vårt nästa styrelsemöte är den 1.2.2021 och Jyväskylä önskar svar tills söndag den 31.1.2021, behöver vår styrelse ta ett så kallat per capsulam beslut. Ett per capsulam beslut är ett beslut som behöver tas omgående och inte kan vänta tills nästa styrelsemöte. Detta beslut tar styrelsen online via TEAMS, och noterar detta under vårt nästa styrelsemöte i agendan.

Utöver det har jag varit i kontakt med mina PRES- kollegor från A-distriktet angående årets sommarakademi, och vi har alla hittat ett datum som passar oss. Årets sommarakademi kommer att vara helgen 20.8.-22.8.2021. Sommarakademin är ett veckoslut där JCI Mariehamns president står värd för ett helgmöte med övriga presidenter och tillträdande DP, Deputy Presidents i från JCI Finlands distrikt A. Distrikt A sträcker sig från Borgå till Åbo/Åland och där finns 21 st JCI kammare. JCI Mariehamn arrangerar resor, boenden och måltider och JCI Finland Distrikt A arrangerar innehåll till de olika mötena/ diskussionerna. Har skickat ut offert förfrågningar till olika stugbyar och inväntar svar, så att jag snart kan fortsätta planera denna helg.

Vad har vi gjort i Januari 2021?

 • 11.1. Första styrelsemötet 2021
 • 18.1Första lunchen 2021, Vi träffades på Arken och var allt som allt nio personer. Härligt att se era ansikten!
 • 19.1. ÅTM 2021 Kickoff Harriet B. rapporterade att det var en bra kick-off och att hon ser fram emot ÅTM2021.
 • 19.1. Training: Ex-Tempore Speeches med JCI Capital Debating Club: Super intressant och givande möte, du kan läsa min rapport som inlägg på FB!
 • 21.1. Startskolning för provmedlemmar: Vår IND Linda K. organiserade den 21.1. startskolningen för våra provmedlemmar som blev ett online event, även om det fanns möjlighet att delta i person på GE-huset (hybrid-event) IND Linda K. samt vår senator Terhi M. höll i skolningen, som blev riktigt lyckat. Allt som allt deltog fyra provmedlemmar, en ordinarie medlem, DP Viktoria O. och jag.
 • 25.1. Nyhetsbrev& PRES- Blogg skickas ut
 • Den 28.1. håller DP Viktoria O. i vår mentorsskolning för mentorer, i samarbete med Harriet B. Då samlas årets mentorer och deras provmedlemmar. Eventet är ett hybrid event, så de som ösnkar får möta upp DP Viktoria O. och mig på GE- huset. Styrelsen beslutade att vi vid ett senare tillfälle under året, erbjuder även mentorsskolning för er som är intresserade av att bli en mentor 2022. Vi återkommer med mera information efter sommaren.

Utöver det har vi även spikat några viktiga datum så markera följande i din kalender:

Viktiga datum februari 2021:

1.2. Styrelsemöte #2

13.2Årsfest

Årsmötet och årsfesten är en av årets höjdpunkt inom kammaren. Vi går igenom det gångna året 2020 och ser vad som kommer att hända under 2021. Kammaren byter officiellt styrelse samt det blir prisutdelning den kvällen.  Som våra ’tuppar’ har berättat i deras save-the-date, kommer detta event att ske online via TEAMs, dock kommer vi att ha möjlighet att mötas upp i grupper och ansluta till årsmötet och årsfesten på det sättet. Vi kommer att stream:a hela eventet.

Vänligen ta hänsyn till kvällens dresskod.

Glöm inte att polera skorna!

18.2. Teamsskolning med Alex Ö.

Vår egna SECY Alex kommer att hålla i en teamsskolning för oss kl 18. Nu har vi möjlighet att gemensamt delta för att lära oss allt det vi behöver veta om TEAMS.

19.2. Kammarlunch #2  Restaurang: Indigo kl 12

20.2. Workshop ’Junto- Think Tank’

En inspirerande kväll där du är varmt välkommen att delta i kammarens första

JUNTO- THINK TANK.

En Junto är direkt översatt av spanskan och betyder ’samling’. Benjamin Franklin var den första som använda detta begrepp och då samlades ursprungligen 12 personer för att tänka, fundera, komma med förslag och hitta lösningar till olika situationer och problem.

Och det är exakt det som vi skall få göra den kvällen. Harriet B. kommer att moderera kvällen, och leda oss galant genom, funderingar, diskussioner, sporra oss till att hitta lösningar och pusha oss att tänka ut över det vanliga.

Du kanske funderar varför skall just du delta?

Kammarverksamheten behöver vårt engagemang och insats, VI är medlemmar i vår kammare och vi har möjlighet att bidra och påverka.

Så kom gärna med! Kaffe/te och lite tilltugg kommer att bjudas på. Tid och plats kommer jag att meddela lite närmare den 20.2.

25.2. Årets första digitala AW kl 19.

Mera information kommer!

Är du den som;

 • Är vår blivande TREAS 2021?
 • Vår blivande MC 2021?
 • Kammarens Projektansvarige 2021?
 • Önskar ordna kammarens kräftskiva den 28.8. 2021, med en planerad budget?

Hör av dig till mig via pres@jcimariehamn.ax, fb, teams eller ring mig gärna.

Njut av vårvädret, solen och ta hand om dig!

Alexandra

PRES 2021