Hej på er,

Sitter i skrivande stund och tittar igenom den gångna månaden.

Vi har under mars haft en officiell JCI skolning, ett företagsbesök, en kammarlunch, en digital AW, ett styrelsemöte och till och med A+C distriktsmöte.

Måste medge att jag blev lite förvånad när jag såg vad allt vi verkligen har hunnit med inom mars. Jag inser att min förvåning rotar sig i att allt har skett online. Det jag skulle villa kallade den ’normala’ mänskliga kontakten, där vi kan träffas på riktigt och umgås i samma utrymme, har tyvärr uteblivet pga restriktioner och smittskyddsåtgärder. Det kan kännas som att vi inte har haft möjlighet att ’ses’ och umgås.

Vi kan dock konstatera att allt det vi vanligtvis gör, går även att genomföra online, utan problem. Som jag skrev i mitt förra inlägg så, klarar vi oss bra i en digital kammarverksamhet; det krävs bara lite nya vanor, samt ett öppet och nyfiket sinne.

Vi kommer fortsättningsvis att anpassa oss och kammarverksamheten till landskapets restriktioner och smittskyddsåtgärder, och jag ser verkligen fram emot att få se er alla igen, i person- på samma plats, någon gång snart. Dock är det viktigt att vi hjälper till att stoppa smittspridningen av viruset, håller avstånd och hålls friska. Tills dess vill jag gärna uppmuntra er att delta online i allt det som kammaren ordnar.

Vad har vi gjort i mars?

JCI DISCOVER- online officiell JCI skolning

Vi var fem personer från JCI Mariehamn som tillsammans med 10 andra deltog i JCI Discover med JCI United och JCI Cosmopolis.

Kursen var en djupdykning i JCI med fokus på frågan varför, på värderingar, projekt, JCI RISE (Rebuild, Invest, Sustain och Evolve), JCI:s samarbetspartners, JCI Active Citizen Framework, FN:s globala mål för hållbar utveckling m.m.

Denna kurs är skapad för att engagera deltagarna att förstå varför JCI existerar. Fokus är på kärnvärderingar och ramar som driver JCI ’mission’. Kursen utforskar även de färdigheter som medlemmarna kan utveckla som ledare i organisationen för att skapa en hållbar påverkan i en föränderlig värld. JCI Discover är en ny kurs som kombinerar de viktigaste aspekterna av JCI Achieve och JCI Impact.

Nästa skolning i vår Accelerate Together Training Path kommer att vara JCI Explore, som är en naturlig uppföljningskurs efter Discover. Därefter organiserar vi troligtvis JCI Effective Leadership. Håll ögonen öppna för mer information på kommande!

Enfuce- online företagsbesök

VD för Enfuce License Services och COO i Enfuce Group Denise Johanssons lockade 19 personer att ansluta sig för att höra om deras resa hittills. Presentationen finns att läsa i Teams. Hon berättade på ett öppet sätt om deras start och vägen fram tills idag. Från att ha varit fem medgrundare så är de nu drygt 70 personer som jobbar i företaget och de spår att de kommer att vara 90-100 vid årets slut. De gick bl.a. från att vara 27 personer till 57 på ca. 14 månader. Medgrundarna, som valdes ut p.g.a. kompletterande kompetenser, tog juridisk hjälp i början för att sätta ihop ett aktieägaravtal som garanterar bolagets bästa, de hittade samarbetspartners på Cypern och har jobbat stenhårt för att lyckas.

Med Denise egna ord: “-Jag tror inte på en plan B!”

A+C distriktsmöte Jyväskylä online:

Vilken succé helgen blev! Wow! jag är positivt överraskad och lyfter på hatten för organisatörerna. Det var för min del första gången nationellt som jag kunde delta i så här mycket olika skolningar, workshops, trainings och keynotes på engelska. A+C distriktsmöte hade valt Howspace som mötesplatform. Vi var anmälda som kammare, vilket betyder att alla medlemmar, provmedlemmar, senatorer och hedersmedlemmar fick delta. Allt började på fredag eftermiddag med GA (general assembly)och PRESmöte. Distrikt A och distrikt C valde att hålla detta skillt- på varsitt håll. Undrar du vad som sker under en General Assembly? Det är som ett styrelsemöte, denna gång med genomgång av bokslut och budget, verksamhetsberättelsen och ansvarsbefriande av distriktets styrelse. Jag hade bjudit senator Terhi att delta som mentor (och absolut som översättare)i mötet med mig, eftersom detta var min första GA som PRES. Själva mötet hölls på finska.  Vår DP Viktoria deltog också i mötet, passade på att lära sig samtidigt som jag hur det går till på en finskspråkig GA.

Lördagen var fylld med olika skolningar, trainings, workshops: ’How to make remote fun’, ’Creative event management’, ’Effective meetings’, ’Inspired by JCI rise’ och ‘Boost the I in JCI’. Avslutade lördagen med en träff med mina PRES kollegor, vi var uppklädda för en Gala- som vi vanligtvis brukar avsluta en konferenshelg med, (dock hade den ena eller den andra möjligtvis mjukisbyxor och yllesockor på under långklänningen…) vi skålade och diskuterade den gångna helgen, att det var ett lyckat koncept, och kunde konstatera att vi ser fram emot att få träffas i person någon gång i framtiden. Förhoppningsvis snart.

Styrelsemöte

Den 9.3. hade vi marsmånadens styrelsemöte, där vi bland annat diskuterade kommande evenemang, pandemirestriktioner samt hur ofta vi önskas träffas.  – — 

 • Projektledare INT Ivar redogjorde för projektplanen ’BOB’ Battle of the Baltic, vilket styrelsen godkände.
 • Projektledare Harriet rapporterade om ÅTM 2021, och det visar sig att projektgruppen har haft en riktigt bra säljstart. De har hittills ( 9.3.) sålt för 71 % mot fjolåret, och fått in flera nya bildannonsörer. Dessutom kommer kartan att fyllas ut med allmän turistinformation.
 • Teams bakgrundsbild: SECY Alex skapade vår logotyp med lila bakgrundsfärgen- den är sparad i TEAMS och väntar på att bli använd.

VAD händer i April?

1.4. Twinninglunch med JCI Toompea och JCI Stockholm, kl 12:00Kom med och umgås och lär könna nya Jaycees.
9.4. Gamenight med JCI Cosmopolis, TEAMS kl 19:00. Den 9.4.  träffar vi JCI Cosmopolis för att spela och umgås. JCI Cosmopolis är en av tre icke finskspråkiga kammare, och eventet är på engelska.
12.4 Kammarlunch med Optinovas vd Anders Wiklund, TEAMS kl 11:30Vi testar en kombination av kammarlunch och företagsbesök, så kom med och passa på att lära dig mera om mågottfabriken och ställ dina frågor direkt till Anders!
14.4. Utbildning med Harriet ’Distansledarskap i en tid av förändring’, TEAMS kl 18Distansarbete är mer en regel än ett undantag i många organisationer idag. Många av oss har i ett år jobbat helt och hållet hemifrån, ta del av utbildningen för att lära dig mera om tex ledarskap.
16.4.-18.4. Nationella årsmöte Tavastehus online
20.4. ÅTM Bolagsstämma
26.4. Digitalt företagsbesök med Alandias vd Tony Karlström

DP Viktoria hälsar, vid intresse av en internationell karriär inom JCI eller ifall du önskar få en bättre insikt i JCI får du höra av dig till henne. Ett första steg kunde till exempel vara att ta del av International Training Teams.

Vi är jaycees, vi vill:

 • utvecklas som person,
 • utvecklas inom ledarskap och
 • utvecklas inom entreprenörskap och
 • nätverka.

Hur kan vi bäst göra det?

Genom att delta i olika:

 • evenemang,
 • skolningar,
 • konferenser, eller tex
 • networking/ twinning- evenemang, som tex. twinniglunch eller twinning game- night.

Nu har vi möjlighet att delta i de officiella JCI skolningarna online på distans (vilket vi inte har fått göra tidigare). Vi har också möjlighet att delta i årsmötet och konferenser online som har ett otroligt gediget engelsktsprakigt program (vilket inte heller tidigare har varit lika självklart).

Styrelsen och jag hoppas verkligen att ni deltar i evenemangen som syns ovan.  Vi har alla fått tillgång till årsklockan som finns pa TEAMS, med alla viktiga datum, samt hemsidans kalender är up- to- date. Sa det är bara att markera dessa evenemang i din kalender och delta!

Sköt om er, ta hand om er och hålls friska. Ser fram emot att se er på de olika evenemangen i april.

Njut av vädret och solen,

Alexandra

PRES 2021